Test na nietolerancję pokarmową z analizą i zaleceniami FoodDetective

Nietolerancja pokarmowa – coraz częściej spotykane zjawisko w organizmie wielu ludzi, objawiające się różnego rodzaju reakcjami na spożywane jedzenie. Bóle głowy, złe samopoczucie, problemy z koncentracją, migrena i senność. Są to jedne z najczęściej spotykanych objawów nietolerancji pokarmowej, które pojawiają się nawet do kilku dni, od spożycia produktu, którego nasz organizm nie toleruje. To właśnie z powodu znacznego oddalenia w czasie objawów od zjedzenia produktów, bardzo często trudno jest zdiagnozować nietolerancję pokarmową, a objawy przypisuje się innym chorobom. W celu uniknięcia takich sytuacji, a także w trosce o świadomość dotyczącą stanu swojego zdrowia, zaleca się przeprowadzanie testu na nietolerancję pokarmową z analizą Food Detective.

Czym jest test Food Detective?

To niezawodna i bardzo dokładna metoda, na sprawdzenie nietolerancji organizmu na szerokie spektrum produktów spożywczych. Znajdują się wśród nich zboża, orzechy i rośliny strączkowe, mięsa, ryby i owoce morza, warzywa, produkty nabiałowe oraz owoce. Zestaw do testów Food Detective jest produkowany w Wielkiej Brytanii, przy zachowaniu najwyższych standardów jakości. Opakowanie składa się z instrukcji użycia, plastikowej tacki, a także serii odczynników.

Wiarygodność otrzymanych wyników zawdzięcza się wykorzystywanej w teście metodzie ELISA. Została ona opracowana w latach 70 tych XX wieku i przez wszystkie lata jest nieustannie doskonalona. Jej działanie opiera się na oznaczaniu nadmiernych ilości charakterystycznych przeciwciał, w stosunku do wybranych białek pokarmowych, znajdujących się w krwi pacjenta. W przypadku nietolerancji pokarmowej, zwanej również alergią opóźnioną, oznacza się przeciwciała IgG.

Ograniczenia testu Food Detective

Jak każdy test, tak i Food Detective posiada pewne ograniczenia. Dowiedz się w jakich przypadkach wyniki testu mogą nie być wiarygodne. Zaleca się nie przeprowadzenia testu, do momentu wyeliminowania przez dłuższy czas jednego z poniższych czynników.

  • Stosowanie diety eliminacyjnej na badane składniki spożywcze
  • Niska krzepliwość krwi – względy bezpieczeństwa
  • Stosowanie leków upośledzających układ immunologiczny i wytwarzanie przeciwciał IgG.
  • Stosowanie terapii sterydowej i przyjmowanie antybiotyków działających immunosupresyjnie

Składniki nietolerancji pokarmowej wykrywanej przez test Food Detective

• Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
• Orzechy i rośliny strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
• Mięsa: wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina.
• Ryby i owoce morza: ryby słodkowodne, jak łosoś i pstrąg, skorupiaki jak krewetka, krab, homar, małż jadalny, tuńczyk, białe mięso ryb łupacz, dorsz, flądra.
• Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka czerwona, zielona, żółta.
• Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon cantalupa i arbuz, oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
• Pozostałe pokarmy: jajko, mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.