Nasiona w codziennej diecie
Nasiona, spożywane w formie surowej to świetny dodatek do dań: sałatek, zup lub do śniadaniowego musli. Jakie nasiona powinniśmy kupić do domowej spiżarni, aby nasza dieta była zróżnicowana i zdrowa? Poniżej krótki przewodnik po nasionach. Wszystkie oferuje niemal każdy standardowy sklep ze zdrową żywnością.
Nasiona konopi
Nasiona konopi, mimo że oskarżane są o brak drogocennego dla naszej diety błonnika, są niesamowicie „naładowane” substancjami odżywczymi. Według dietetyków, nasiona konopi mogą spokojnie konkurować pod tym względem ze świeżymi warzywami. Dużym plusem spożywania nasion konopi jest to, że nie trzeba poddawać ich obróbce mechanicznej. Wystarczy na suro wsypać do miseczki z owsianką lub wprost do (niezbyt gorącej) zupy.
Nasiona chia
Nasiona chia uchodzą za nasiona o wysokiej gęstości odżywczej. Warto spożywać je wraz z pestkami dyni, maku, sezamu lub z pestkami słonecznika. Nasiona chia są szczególnie cenione za obecność kwasów ALA w ich składzie. Wspierają działanie układu pokarmowego, mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie trzustki, sprzyjają również regeneracji układu nerwowego. Regularne spożywanie nasion chia jest wskazane osobom, którym zależy na poprawie wyglądu cery oraz tym, którzy zmagają się z nadciśnieniem.
Nasiona słonecznika
Słonecznik, mimo że niedoceniany w Polsce, jest jednym z super foods polecanych przez dietetyków na całym świecie. Jego szczególną zaletą jest zawartość witaminy E, która rzadko występuje w naturalnej formie w innego rodzaju pożywieniu. Ziarna słonecznika są też bogate w żelazo, wapń, cynk, potas, a także w witaminy z grupy A, D, B. Regularne spożywanie ziaren słonecznika nie tylko poprawia nasz wygląd i samopoczucie, ale także pozwoli rozprawić się ze złym cholesterolem oraz wspomoże płodność i walkę z nowotworami.
Nasiona sezamu
Nieprzetworzone nasiona sezamu powinny również znaleźć się w naszej diecie. Mają w sobie miedź, cynk, wapń żelazo oraz magnez. Są szczególnie lubiane przez wegetarian, dla których są dobrym dostarczycielem fitosteroli. Regularne spożywanie ziaren sezamu może przyczynić się do poprawy kondycji naszej skóry, włosów i paznokci. Lekarze polecają jedzenie tego rodzaju ziaren osobom zagrożonym występowaniem miażdżycy.
Podsumowanie
Na koniec pamiętajmy: nasiona warto kupować w sprawdzonych miejscach. Naszym uznaniem szczególnie cieszy się internetowy sklep ze zdrową żywnością Agnex. Nasiona powinny być zapakowane w szczelne opakowania foliowe. Jeśli nie jest jasne, w jaki sposób nasz upatrzony sklep ze zdrową żywnością przechowuje i pakuje nasiona, warto o to zapytać. Po zakupie, należy przełożyć je do szczelnego, zamykanego pojemnika. Nasiona należy przechowywać w miejscu, które nie będzie wyeksponowane na słońce.
Ilość komentarzy: