Żywność organiczna czy ekologiczna? Czym się różnią?

blog image

Czy produkty organiczne są warte swojej ceny? Jaka jest różnica między warzywami z upraw ekologicznych a bio-warzywami? Na czym polega fenomen “zdrowej żywności"?

Spędzając sobotnie popołudnie między półkami sklepowymi, pewnie nie raz zauważyłaś określenia typu “organic”, “bio”, “eko”. Czemu istnieje aż tyle określeń na zdrową żywność? Różnice wynikają z różnorodności krajów (i języków) Unii Europejskiej, produkujących taką żywność. Określenie “bio” pochodzi przede wszystkim z krajów niemieckojęzycznych i Francji. Określenie “organic”, dotyczące rolnictwa i żywności ekologicznej, jest natomiast używane głównie przez kraje anglojęzyczne.

Czym się różni “organic”, “eko” i “bio”?

Zgodnie z obowiązującymi na terenie całej Unii Europejskiej regulacjami (Rozporządzenie Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r.) i Rozporządzeniem Komisji (WE) (nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r.) określenia: ekologiczny, organiczny i bio (biologiczny) odnoszą się do produktów, które powstają dokładnie w tym samym systemie jakości. Wynika więc z tego, że wszystkie te przymiotniki znaczą to samo. Dotyczą wszystkich produktów, które powstały na bazie surowców rolnictwa ekologicznego w kontrolowanych przetwórniach i zakładach. Produkty tego typu muszą posiadać specjalny certyfikat, który reprezentowany jest przez unijne logo żywności ekologicznej (tzw. Ekoliść).

Czy jedzenie organiczne jest lepsze?

Każdy producent żywności musi spełnić konkretne wymagania, obowiązujące w branży spożywczej. System rolnictwa ekologicznego jest po prostu kolejnym, wyższym etapem spełniania żywnościowym standardów. W praktyce wygląda to tak, że producent, chcąc wprowadzić na rynek produkt ekologiczny, musi spełnić dodatkowe wymogi (np. sanitarne). Dodatkowo musi się poddać certyfikacji ekologicznej, czyli stale przestrzegać wszelkich zasad ekologicznego rolnictwa. Według prawa unijnego określenia „organiczny”, „ekologiczny” i „bio” są zastrzeżone tylko dla tych produktów, które spełniają wymogi określone w regulacjach wspólnoty.

Są jednak takie produkty, które z natury są ekologiczne i nie ma sensu za nie przepłacać. Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków (FDA) skonstruowałą "cudowną piętnastkę", czyli listę takich “naturalnie organicznych” warzyw i owoców:

  • Awokado

  • Kukurydza

  • Ananasy

  • Kapusta (wszystkie odmiany)

  • Fasola

  • Cebula

  • Szparagi

  • Mango

  • Papaja

  • Kiwi

  • Bakłażan

  • Melon

  • Grejpfrut

  • Melon kantalupa

  • Kalafior


Ilość komentarzy:

Zostaw Komentarz

Pola oznaczone gwiazdką (*) są obowiązkowe.